Германија на 1. август прекинува со купување руски јаглен, а на 31. декември престанува да купува руска нафта


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Германија ќе го прекине купувањето руски јаглен на 1 август и ќе престане да купува руска нафта на 31 декември, со цел земјата да го стави посакуваниот крај на енергетското потпирање врз Русија по одлуката на Москва да ја нападне Украина.

Русија претходно испорачуваше 40 отсто од германскиот јаглен и 40 отсто од нејзината нафта, изјави заменик-министерот за финансии Јоерг Кукиес денеска на енергетскиот форум во Сиднеј, организиран од австралиската влада и Меѓународната агенција за енергија.

Тој додаде дека клучниот предизвик што претстои ќе биде да се пополни огромната празнина што ќе остане во снабдувањето со гас откако Германија и целата Европска унија ќе се одвикнат од руските испораки, кои сега изнесуваат 158 милијарди кубни метри годишно.