Древен олтар откриен во базиликата Светиот гроб во Ерусалим


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Израелските истражувачки тимови веруваат дека откриле древен олтар во базиликата на Светиот гроб во Ерусалим кој со векови бил скриен од очите на јавноста.

Веруваат дека камената плоча што туристите долго време ја користеле за гравирање графити е остаток од крстоносните војни.

Станува збор за камен притиснат на ѕидот од задниот коридор на ерусалимската црква Светиот гроб, со димензии 2,5 x 1,5 метри. Каменот се покажал како многу поскапоцен кога, при неодамнешната реставрација на црквата, традиционалното место на распнувањето и погребот на Исус, била откриена и нејзината друга страна. Имено, едната страна од камената плоча е испишана со графити, а од другата се остатоци од орнаменти.

Олтарот бил забележан благодарение на работите за поддршка на едикулата (мало светилиште во грчката и римската архитектура) што го штити местото каде што бил погребан Исус. Истражувачите веруваат дека орнаментите што ги откриле на скриениот дел од плочата укажуваат на тоа дека таа е дел од украсената фасада на висок средновековен олтар од крстоносните војни.

„Сега не можете да ги видите тие сложени кругови со траги од ситни, фино изработени парчиња мермер и стакло“, рече Амит Реем од израелската управа за антиквитети, кој ја надгледувал реставрацијата. Реем е исто така експерт за средновековна археологија, па затоа се консултирал со литература што му помогнала во потрагата по камења со слична орнаментика.

„Ова е неверојатен артефакт“, рече Реем, кој го спроведе истражувањето со историчарот Илја Беркович од Универзитетот Лудвиг Максимилијан во Минхен.

Тие објаснија дека тоа е уникатен метод на украсување кој ги комбинира класичната, византиската и раната исламска уметност. Карактеристично за него е тоа што се користат ситно исечени шарени мермерни плочки за полнење на кружни гравури на каменот. Научниците велат дека олтари со слична геометриска шема биле пронајдени во црквите од 12 и 13 век во Рим.

„Цртежот со четири кругови совршено вметнати околу еден централен круг беше карактеристичен за семејството Козмати, римски занаетчии кои работеа за папата“, објасни Реем. Се верува дека откритието во Ерусалим одговара на претходните археолошки наоди и извештаи на верници за посветувањето на црквата во крстоносната војна и дизајнот на нејзиниот главен олтар во 1149 година.

Олтарот го користеле католичките свештеници за нивните миси додека крстоносците не го напуштиле Ерусалим, смета Реем. Тој додава дека подоцна бил користен од Грчката православна црква сѐ додека зградата не била оштетена во пожар во 1808 година и заборавена до нејзиното неодамнешно реновирање.

Израелската асоцијација за археолошки истражувања треба да ги објави наодите на истражувачите до крајот на годината.