Дознајте колку долго треба да се допишувате при запознавањето, а колку е сепак премногу?!


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Запознавањето преку социјалните мрежи е прифатлив начин на запознавање луѓе кој инаку тешко можат да се сретнат, но постои и низа замки во кои можете да се вплеткате.

Сте запознале интересна личност преку интернет, се допишувате со денови, имате пеперутки во стомакот поради тоа што речиси сте сигурни дека тој\таа е вистинскиот\та? Им се случува тоа на многумина, бидејќи онлајн состаноците се и како замки во кои лесно може да паднете – тврди Ели Џи Финкел од Универзитетот Нортвестерн.

Психолог, со својот тим спроведе истражување за да се открие зошто овој начин на запознавање се разликува од оној традиционалниот – во живо, очи во очи. Заклучокот на истражувачите беше дека е прифатлив начин на запознавање на луѓе кои инаку тешко би можеле да се сретнат, но дека постојат низа замки во кои можат да се вплеткаат.

Првиот проблем – преголемо потпирање на профилот на потенцијалниот партнер. Тие се полни со податоци од лексиконот – за музика, омилен филм, книга, што и не е пресудно за сериозна врска. Истражувањата покажуваат дека во текот на интернет запознавањето луѓето често не знаат какви особини да очекуваат од партнерот, иако се убедени дека знаат. Во прилика на средбата во жив, се покажува дека тотално им се неважни карактеристиките кои претходно се барале во профилот.

Ели Џи Финкел наведува дека вториот проблем е тоа што во морето профили луѓето стануваат пребирливи и никогаш не се задоволни. Склони се на заклучоци дека сигурно постои уште некој подобар од нив во сите нив.

Третиот најчест проблем е тоа што предолгото допишување доведува до поголеми очекувања и идеализација. Истражувачите открија дека „куцкањето“ порака подолго од три недели е контрапродуктивно. Студијата покажа дека сите кои првпат се нашле по месец или два допишување, се помалку задоволни за повеќе разочарани.