Димитров во име на Македонија го призна Гуаидо за претседател на Венецуела

Првиот човек на македонската дипломатија, министерот за надворешни работи Никола Димитров, преку Твитер се огласи во врска со моменталната политичка ситуација во Венецуела:

„Република Македонија, во согласност со своите европски партнери, го поддржува и го смета претседателот на Собранието на Венецуела Хуан Гуаидо за привремен претседател, согласно Уставот и со цел да организира слободни, фер и демократски претседателски избори“.

Досега тоа го имаат сторено 11 земји членки на ЕУ. Претходно, Италија го блокираше нацрт соопштението на ЕУ во кое се наведува дека сите земји членки на Унијата ќе го признаат Гуаидо за привремен претседател на Венецуела. Спротиставувањето на Италија спречи да се донесе единствен став на ЕУ за Венецуела.