Живот

Дали е вистина: Дали првата љубов не се заборава?!

Првата љубов има многу врска со зависноста. Нема можност за споредување со другите, па првата голема љубовна врска е отварување на некоја надеж.

Колку и љубов да имате во животот, првата ќе ви остане незаборавна. Тоа го потврдија и германските психолози, кои на основа на истражувањето под назив, Личност и социјални врски во младата адолесцентна доба, заклучија дека таа делува на личноста на човекот како катализаторот. Посебна е и поинаква.

Првата љубов има многу врска со зависноста, објаснува семејниот психолог др. Волфанг Хантел – Квитман. Нема можност за споредба со другите, па првата голема љубовна врска е остварување на нешто што сме го посакувале.

Тој вели дека личноста која бара потреба и идеал долго ќе се сеќава на првата љубов и ќе се враќа на неа.

Кој ги гледа работите нешто пореално, ќе се сеќава како едно убаво искуство од детството, додава психологот. Ако таа длабоко е всадена во сеќавањето и емоциите, можно е секогаш таму да ја бараме. Поради тоа може да стане фантом на подоцнежните врски.

Експертите сметаат дека посебноста и дава нејзина единственост, бидејќи се што подоцна и доаша, не е веќе прва љубов.

To Top