Бившиот косовски претседател Тачи денес ќе биде изведен пред Хашкиот трибунал


Дерби викенд: Ел Класико, дерби на Италија и битка за Рим! ↓↓↓Четворицата водачи на поранешната Ослободителна војска на Косово, меѓу кои и бившиот косовски претседател Хашим Тачи, денеска ќе бидат изведени пред Трибуналот за злосторства на ОВК во Хаг за да се изјаснат за новите наводи во проширеното обвинение кое ги товари за злосторства против Албанците, Србите и Ромите на Косово и Албанија во 1998-1999 година.

Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи посебно ќе бидат изведени пред судијата по претходна постапка Николас Гију, се наведува на веб-страницата на судот.

Обвинението, кое сè уште има 10 точки, е проширено за наводи за злосторства на ОВК во селата Будаково, Семетиште, Сува Река и Гњилане.

Според правилата на судот, Тачи и неговите сообвинети ќе можат на покана на судијата Гију да се изјаснат за виновни за новите наводи во обвинителниот акт, но немаат обврска да го сторат тоа. Тие имаат право да го одложат изјаснувањето за 30 дена.

Обвинението ги товари Тачи (53), Вешељ (54), Селими (50) и Красниќи (70) за злосторства извршени во повеќе од 40 нелегални притвори на ОВК во Косово и Албанија против најмалку 407 притвореници, од кои најмалку 98 се убиени од март 1998 до септември 1999 година.

Сите обвинети, кои беа уапсени на Косово на 4 и 5 ноември 2020 година, на првото појавување пред судот, од 9 до 11 ноември истата година, се изјаснија за невини за делата во обвинението. Судењето на Тачи и другите обвинети се уште не е закажано, а неизвесно е дали судењето би можело да биде отворено до крајот на оваа година.