Бившиот американски кардинал МекКарик расчинет од папата поради сексуална злоупотреба

Папата Франциск го расчинил бившиот американски кардинал Теодор МекКарик кој ја загуби кардиналската позиција поради обвинување за сексуално злоупотреба.

Ова го јавува Ројтерс, повикувајќи се на соопштение од Ватикан.

Инаку кардиналот Мекарик во јули минатата година е првиот кардинал кој ја изгуби оваа висока верска католичка титула поради скандалот со сексуалната злоупотреба во католичката црква.