Археолози тврдат дека го откриле гробот на Свети Никола


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Гробницата на Свети Никола била откриена од страна на археолошки тим откако тие пронашле остатоци од античка црква во Турција, која била потопена од подигањето на нивото на водата во Средоземното Море во средниот век.

Светиот лик, кој живеел помеѓу 270 и 343 година од нашата ера, е најпознат по неговото наследство од пари што им ги дал на сиромашните, а особено по приказната за тоа како на три девојки им подарил вреќи со злато за да ги спаси од проституција.

На врвот на античката базилика била изградена уште една црква за да го заштити гробот на светителот, но археолозите дури неодамна го откриле мозаикот и камениот под од претходното светилиште. Ова ги доведе до последното почивалиште на Свети Никола.

Тимот што го откри ова тврди дека Свети Никола живеел и умрел во Турција, објави порталот ЛБЦ.